Bluffsamtal

Bluffsamtal har drabbat oss i Sverige väldigt mycket de senaste åren. Enligt Polisen i Sverige så har 1 av 10 personer blivit drabbade av kostnader tack vare att de antingen har svarat på bluffsamtal eller ringt upp ett nummer från en bedragare.

En hel del av bluffsamtalen i Sverige den senaste tiden har kommit från bland annat +881.

Många av bluffsamtalen den senaste tiden har varit (till synes vara) från bland annat Somalia och Seychellerna.

Vi på RiktnummerSverige.se rekommenderar starkt att inte svara på telefonsamtal från dessa länder förutsatt att ni inte förväntar er ett samtal därifrån såklart.

Kostnad

Ett trick som många av dessa bedrägeriföretag kör med är att debitera dig en liten summa på din telefonräkning. Därmed så kanske du inte ens märker av detta bluffsamtal.

Och genomför man denna operation mot hundratusentals användare så är det såklart en lukrativ bedrägeriverksamhet.

Microsoft

Det finns även bedragare som utger sig att ringa från diverse företag och därmed vill erbjuda sin ”hjälp”. Många rapporter, där även undertecknad är drabbad, berättar om samtal från bedragare som utger sig för att ringa från Microsoft och vidare informerar om att man kanske har fel på sin dator.

Detta är såklart en bluff och ett bedrägeri.

Dom som utger sig för att ringa från Microsoft talar ofta engelska med en indisk accent och telefonnumret har i många fall kunnat kopplas till Förenade Arabemiraten.

Här är några telefonnummer som bedragare som utger sig ringa från Microsoft använder:
020-762770
0798143735
0798983725
+4951754022
+6077350885
0798283875
+9712179508

Det finns även många bedragare i Sverige som försöker anspela på säkerhet och osäkerhet. Många fall av bluffsamtal har rapporteras om bedragare som utger sig ringa från Polisen eller banken och därmed försöker komma åt kontouppgifter eller ditt BankID.

Banker, låneföretag eller myndigheter kommer aldrig, ALDRIG, ringa eller maila dig för att komma åt dina inloggningsuppgifter eller lösenord! 5 bra knep för att undvika telefonbedrägeri på ID-Skydd.nu. Om du blir ombedd att betala i Bitcoin kan du vara säker på att det är en bluff. Detta gäller också US Dollar eller Euro.

Ett annat tips är att om du skall ta emot en betalning med Swish; Om någon ber dig att verifiera betalningen så är detta inget du måste göra.

Det finns även bedragare som utger sig ringa från CSN och berättar att du måste betala tillbaka dina studieskulder.

Andra länder, förutom Somalia och Seychellerna, där det har inkommit rapporter om bluffsamtal är bland annat USA, Indien, Schweiz, Storbritannien och Italien.

2018-04-12: Vår sida om Guineas landsnummer får otroligt mycket trafik. Det, tillsammans med inkomna rapporter, visar att ett stort antal bluffsamtal kommer från landsnummer +224.